Lista på operatörer som erbjuder mobilt bredband

Nedanstående operatörer erbjuder mobilt bredband i olika prisklasser. Det du bör kolla upp är även hur mycket du får surfa för dvs hur många GB kan du tanka ner per månad innan linan kontot stryps. Det andra är även hastigheten. Som du säkert vet skryter många operatörer gärna om hur snabbt deras mobila bredband är men i verkligheten kan det ligga så lågt som 50% av vad som utlovas.

Mobilt bredband eller trådlös uppkoppling ger dig friheten att koppla upp dig mot internet var du än befinner dig. Det mobila bredbandet ger dig fantastiska möjligheter eftersom oavsett var du är eller vad du vill göra med din dator, kan du med hjälp av mobilt bredband ha access till internet jämt. Vill du kanske sitta och jobba ute i naturen någon dag iväg från kontoret eller kanske ”slösurfa” på en strand ute i skärgården eller varför inte bara kolla din mail lite snabbt på tåget? Allt detta är möjligt med mobilt bredband.

Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband är en beskrivning för olika typer av trådlös internetuppkoppling som kopplas via ett bärbart modem, telefon eller någon annan enhet. Mobilt bredband använder sig inte av något fysiskt system som till exempel kabel eller en telefonlinje. Det mobila bredbandet bygger på samma teknologi som tredje generationens mobiltelefoner använder sig av.

Det mobila bredbandet utgörs av en mobil uppkoppling via 3G eller Turbo 3G för att koppla upp en särskild dator mot internet. Då man använder sig av mobilt bredband via 3G nätet kan överföringshastigheten komma upp till 384 kbit/s för rörliga enheter. Det finns ett begränsat utbud av bärbara datorer som har ett inbyggt stöd för mobilt bredband via 3G men som oftast krävs det ett PCMCIA kort. Turbo 3G är en uppgradering till 3G där överföringshastigheten är förbättrad och tillåter ännu flera Mbit/s än det vanliga 3G nätet. Turbo 3G erbjuds enbart av de större bredbandsleverantörerna och har än så länge en begränsad täckning eftersom tekniken är relativt ny.

För att kunna använda sig av mobilt bredband krävs normalt ett USB modem eller ett kort för mobilt bredband samt ett abonnemang hos en bredbandsleverantör. Det finns flera olika bredbandsleverantörer i Sverige som erbjuder abonnemang för bredband med varierande avtal och priser. Det populäraste alternativet för bredbandsabonnemang brukar vara en månadsavgifts baserade abonnemang men beror givetvis på hur mycket man vill surfa. De största bredbandsleverantörerna i Sverige är operatörer som Telia, Tele2, Telenor, Glocalnet och Tre.

Vilket bredbandsabonnemang är bäst och billigast?

Vilket bredbandsabonnemang som är bäst och billigast just för dig beror på vilket behov du har. Frågan du bör ställa dig själv är, till vilket syfte kommer jag att använda det mobila bredbandet och i vilken omfattning? Om du har behov av att använda det mobila bredbandet med större omfattning för internetuppkoppling för till exempel uppladdning av böcker, filer och musik med mera, kan du tänkas behöva ett obegränsat abonnemang som tillåter dig användning av det mobila bredbandet i större utsträckning. Detta abonnemang är en aning dyrare än ett begränsat avtal men då behöver du inte oroa dig för att överskrida den månatliga gränsen.

Använder du ditt mobila bredband mer sällan och behovet är begränsat till enbart lättare användning som till exempel kolla din mail, Facebook eller läsa morgontidningen, räcker troligtvis ett begränsat abonnemang på upp till 5GB med fast månadsavgift. Dessa abonnemang har de flesta operatörerna och är i dagens läge relativt förmånliga.