Att synas på Google – Börja med RTFM

Detta är inte en SEO-guide, detta är ett inlägg att få dig att förstå att du måste läsa en seo-guide.

Jag hänger en hel del på ett forum som handlar om seo dvs Search Engine Optimization – Sökmotoroptimering. Där diskuteras det en hel del om strategier om hur man på bästa sätt kan få sin sida att synas i Googles sökresultat när någon Googlar på ett ord eller en fras. Till och från dyker det upp nya medlemmar vilket i och för sig är väldigt trevlig och frågar ”Hur gör jag för att synas på Google?” eller nåt i stil med ”Hjälp! Mitt företag syns inte när jag Googlar på namnet”, eller ”Min sida syns inte i Google, vad gör jag för fel?”.

Det vanligaste svaret är ”Du behöver fler inlänkar” och/eller ”Du behöver mer content” och/eller ”du behöver fixa titeltaggarna, H1 etc” osv…

Vad händer när en nybörjare får en Buzzwordbomb som svar?

Genast börjar en stor klump med följdfrågor poppa fram: Vad betyder CTR? Var ändrar jag titeltaggen? Vad är en titeltagg? Vad är en tagg?

Det handlar om att börja i rätt ände!

Som jag nämnde tidigare så är detta ingen guide för att lära dig sökmotoroptimering utan detta är en guide för att guida dig till guiden om sökmotoroptimering. Du vill lära dig hur man gör för att synas på Google.

Bra! Då börjar vi med RTFM!  Ja om du inte visste innan vad det betydde så vet du det nu 😉

Sökmotoroptimering kryllar av konstiga förkortningar som låter för den oinvigde som ren rappakalja.

Att metodiskt läsa igenom guiden borde generera åtminstone i några aha moments.aha_moment

För att kunna få rätt svar så måste du ställa rätt frågor

SEO är i grund och botten inte så komplicerat, problemet är snarare att det omgärdas av en mystisk dimma av förkortningar och modeord. Som du säkert har förstått vid det här laget är inte alltid så lätt att peka ut en enskild faktor som gör att din sida inte syns i Google(ibland är det dock uppenbart), därför är det bättre att du har grundläggande kunskaper inom SEO för att du ska kunna ställa rätt frågor och även förstå svaret. Jag skulle nog säga att alla egenföretagare som har en hemsida bör läsa igenom seo-guiden, dels för att få ett hum om hur SEO fungerar men även för att inte bli blåst av seo skojare.

Så mitt tips till dig som egenföretagare är: Lär dig grunderna i sökmotoroptimering, det är en mycket bra investering och kostar inget annat än din tid! Skippa seo-böckerna som säljs där ute, du sparar pengar och allt som du behöver veta finns ute på nätet, dessutom kan informationen i dem vara gammal redan när de gick i tryck .

No Responses

Write a response