Google, den nyckfulla giganten

Någonting hände inatt för en av mina sidor som jag nästan hade gett upp hoppet på. Sidan det handlar om är bmiräknare.com, som är en väldigt simpel räknare som räknar ut ditt BMI, dvs Body mass index. Det finns mängder av sådana på nätet så jag tänkte, varför inte en till 🙂

Nä, det är faktist ett litet labbprojekt då jag senaste tiden börjat jobba allt mer med javascripttunga sidor och varför inte bygga små användbara verktyg på nätet och försöka tjäna en slant på det.

För de javascriptintresserade så  jobbar jag främst med jquery, isotope, knockoutjs och utvecklar även egna jquery plugins. Har du några frågor kring dessa så är det bara att fråga på i kommentarerna.

Nu åter till ämnet kring min sida, bmiräknaren. Jag slängde upp den i mars som sagt och tryckte in 3 contentsidor , först huvudsidan med själva räknaren som jag försökte få att ranka kring fraserna ”bmi räknare” och självklart ordet ”bmi” som i detta fall är the money word. Sidan har 2 undersidor ”bmi barn” och sedan en randomsida ”gå ner i vikt”. Gå ner i vikt har jag förstås inga ambitioner att ranka på utan det är mer utfyllnad.

Inlänkarna är en mix av länkkataloger, artikelkataloger, 20-tal randomsiter och sedan några från träningsrelaterade/hälso bloggar. Totalt säg 50 inlänkar som jag känner till.

Vad hände den 24-25:e april?

Grafen talar sitt tydliga språk som du ser, siten föll som en sten på nyckelordet ”bmi”. Jag vet inte om det var pingvinen, men datumet skvallrar om det åtminstone. Däremot tappade sidan inte placeringar på sitt domännamn dvs ”bmi räknare” utan har suttit top 10 ganska stabilt sedan starten.

Har jag gjort några ändringar?

Nej, jag var faktist på väg att ge upp siten då den kommer absolut inte dra in enorma besökarmängder på frasen ”bmi räknare”  , det var mest en bonus. Huvudordet är självklart ordet ”bmi”. Jag har inte rört siten på flera veckor utan denna återhämtade sig själv, vilket jag förstås är väldigt glad över.

Detta får mig förstås att undra om pingvin 1.1 eller någon annan uppdatering som Google kört inatt eller är detta bara nyckfullt beteende från Google?

 

Ett SEO-tips om du ska jobba med keyworddomäner:

Bygg undersidor med relaterat innehåll fast du inte tänker ranka på dem! 

Detta tycker jag är viktigt när man jobbar med keyworddomäner och planerar att ranka på enbart ett fåtal fraser som är kopplade till domännamnet.  Även om du inte planerar att försöka optimera undersidorna så skapar detta förtroende för hela siten. Jobba med detta regelbundet, släng upp en ny undersida med jämna mellanrum så ser Google att det händer saker på siten också. Om inte annat så kan man även använda dessa undersidor för länkbyten.

 

No Responses

Write a response