Google Play på väg

google playI morse när jag loggade in på min Gmail såg jag en ny länk i navigationsmenyn, Google Play.

Detta kom lite som en överraskning då jag inte har läst någonting om denna tjänst tidigare. Jag sitter för tillfället i Thailand när jag skriver detta och misstänker att svenskar inloggade i Sverige inte kan komma åt tjänsten än, men ska höra runt med lite vänner hur det ligger till.

Det är ju ingen tvekan om att Google vill ta över internet, de dominerar sökmotorerna, internetannonsering och nu utmanar de Apple och Amazon i sin jakt på total dominans på nätet.

Vad är då Google Play?

Google play är Googles marknadsplats på nätet för Androidappar, musik , filmer och böcker. Det är dessa 4 kategorier av produkter man kan se på sidan idag och jag tror inte de kommer utöka antalet kategorier då de vill nog enbart hålla sig till elektroniska produkter som inte behöver någon logistikhantering. Google har även en ny logga med nya färger som man inte känner igen sen tidigare. Loggan(eller piktogram ja vetefan vad de egentligen kallas) går i fyra färger och är formad som en pil(dvs en playknapp), snyggt och stilrent.

google play logo

Efter att ha läst igenom features om Google play började jag leta efter lite mönster i texten. 3 ord som jag såg upprepas ett antal gången var share, anytime och anywhere.

Share

Google pushar självklart hårt på denna term då de verkar ha insett att det är människor som utgör ett socialt nätverk, inte tekniken i sig. Nu när de har klumpat ihop alla sina tjänster till ett vill de självklart att vi ska dela allt med alla.

Tillgänglighet

Anytime och anywhere är något de också pushar hårt för då vi, i denna 2.0 värld är ganska vana vid att ha allting tillgängligt ett knappklick ifrån.

Hur ser utbudet ut då?

Väldigt tunt måste jag säga. Jag klicka på filmfliken och hittar ingen lista på någonting däremot en länk till nån film ”Pride and prejudice”,

klick….oooops

Samma sak händer på books, music och apparna. En annan länk ”Visit Google Play” fungerar

Google play store

Upplägget ser trevligt och fräsch ut men det är ju bara Androidappar…

Var är allt annat, filmerna, böckerna och musiken?

Jag hittar mina androidappar som jag tankade ner till en gammal androidlur som jag ägde för ett par år sen(Ja, Google håller koll på allt) 🙂  Men ingenting annat.

Jag vet inte om jag levt under en sten senaste halvåret då jag missat Google play totalt, eller är denna en nyhet? Jag vet inte. Marknadsplatsen google play borde dock ha en fet betastämpel på sig då den är just nu bara en android market och saker och ting länkar fel.

Jag har varit extremt kritisk mot Google senaste tiden och gnällt av mig på diverse forum pga deras misshandel av SERP:en (sökresultatsidan) där Google har slängt in ena galna påhittet efter det andra, allt för att få in fler betalda sökresultat och detta med motiveringen ”förbättra användarupplevelsen” som de nuförtiden upprepar som ett mantra.

Denna idé gillar jag jag dock, det blir en bra motvikt till Apples dominans med deras Itunes store. Jag kommer att övervaka ändringar och fylla på med mer information kring Google play när den utvecklas.

 

e24

No Responses

Write a response