Gratis musik

Det finns en uppsjö av gratis musik ute på nätet. Vissa musiktjänster som erbjuder gratis musik är lagliga , andra svävar i gråzoner, sedan finns det rentav olagliga tjänster. Jag kommer inte att beskriva eller länka till de sistnämnda musiktjänsterna på denna site. Det dyker även upp nya tjänster på nätet med jämna mellanrum som erbjuder gratis musik så jag kommer att uppdatera denna sida allt eftersom jag upptäcker nya tjänster eller får in tips. Har du några tips på tjänster som erbjuder gratis musik i någon form? Skriv gärna till tipslådan

 

Grooveshark

Grooveshark är en av de större tjänsterna på nätet som erbjuder gratis musik. Du har full tillgång till tjänsten genom en enkel inloggning via ditt Facebook konto eller genom att registrera på det gamla hederliga sättet. Grooveshark har hamnat i bråk med skivbolag vid ett flertal tillfällen, men än så länge körs tjänsten vidare. Android och Iphone appen togs bort från respektive appstore/marketplace men det finns en app för Android som kan spela upp musik från Groovshark

Wimp

Norsk musiktjänst som profilerar sig med ett stort utbud av nordiska artister. Tjänsten erbjuder dock ingen gratismodell alls. De första 30 dagarna är tjänsten gratis, sedan kostar en prenumeration 99 kronor i månaden.

Last.fm

Last.fm är en tjänst som erbjuder gratis musik och även en prenumerationsmodell för webbradion. Du har möjlighet att se statistik över dina mest spelade artister och baserat på det skapar last.fm playlists åt dig. Denna smarta funktion gör det möjligt för dig att lyssna på gratis musik på nätet utan att behöva bygga egna spellistor. Om du använder webbradion, kan du lyssna på 50 låtar, men sen måste man skaffa sig en prenumeration som kostar 3 dollar i mån.

Deezer

Deezer är ännu en gratis musiktjänst som är väldigt lik Grooveshark. Deezer är franskt och har ca  7 miljoner låtar i sin musikbibliotek och ca 4 miljoner användare. Tyvärr verkar inte denna tjänst vara tillgänglig i Sverige än.

We7

We7 är en brittisk tjänst och erbjuder ett stort utbud av gratis musik, men kräver dock att du registrerar ett konto hos dem. Affärsmodellen liknar spotifys gratisversion dvs du får stå ut med reklam mellan låtarna. We7 har både Android och Iphone app för de som valt att betala för premiumversionen. Musikbiblioteket hos We7 har ca 6,8 miljoner låtar.

Spotify

Behöver jag ens beskriva denna tjänst? …ok

Spotify erbjuder gratis musik, men du kan endast lyssna på varje låt 5 gånger, men ofta finns låtar i olika versioner och på olika skivor så det går ofta att luska fram sätt att klämma ut några låtar till. spotify hade en full freemium modell förut men denna har strypts rejält. Nu krävs även Facebook konto för att registrera sig för tjänsten.