Holy SEO Batman! It’s The Penguin! …and he is not alone?

Mycket händer i SEO-världen just nu. Google verkar ha gått riktigt bananas denna gång. Siter som de flesta SEO:are antagligen hade sett som relativt starka har störtdykt i sökresultaten medans andra mindre snygga sidor med betydligt sämre innehåll klättrar och frodas just nu. Jag har inte varit aktiv inom SEO speciellt länge, men efter att ha läst ett stort antal SEO-bloggar och följt flera trådar om vad som hänt så känns det lite som att man har börjat greppa vad som kan ha hänt i Googles Algoritm senaste tiden.

Som du kanske hört eller läst, har majoriteten av blogg.se:s bloggar så gott som försvunnit ut indexet, eller verkar åtminstone ha hamnat i nåt kraftigt filter då en site:blogg.se sökning ändå ger mig över 52 miljoner träffar. Men om jag lägger något sökord efter så minskar antalet resultat till under 10 nästan oavsett vilket ord jag använder. Nu har jag inte så mycket övers till blogg.se. Bloggarna överlag ser rätt förjävliga ut(kom igen nu skaffa lite snygga templates eller nåt) och deras admingränssnitt för användarna är nog bland det värsta jag sett i en såpass stor tjänst. WordPress någon?

Nä, nu är jag inte ute efter att basha blogg.se, jag är inte heller skadeglad mot någon som drabbats hårt och jag vet att det finns en hel del som har tappat majoriteten av sina inkomster senaste 2 veckorna vilket är trist. Själv har mina sidor inte drabbats allt för hårt men några fick sig en del smällar.

Anledningen till att jag tog upp just blogg.se var för att vad jag hört så åkte de på smällen veckan innan resten av SEO-världen reagerade och innan Google gick ut med sitt inlägg om sin kvalitetsupdatering. Så därför bör väl blogg.se ha drabbats av något annat än just den här pingvinen(Vem fan kommer på dessa namn egentligen?).

Har pingvinen en kompanjon?

Kan det vara så att förvirringen är så stor just nu för att det är 2 olika uppdateringar som ställer till det för oss i SEO-världen. Google påstår att den senaste uppdateringen ska påverka ca 3{44242363135064f04d4f029cc7be632ccfb6aed1333cd9d119c20c58bf687d4c} av sökresultaten. Kan det verkligen stämma? Om du kikar på Googles blogginlägg jag länkat till ovan och kollar kommentarerna så är många jääävligt missnöjda och kören verkar ganska enstämmig, mycket skit har flytit upp till ytan medans kvalitet drunkat. Nu ska man självklart ta kommentarstrådar på googlebloggen från missnöjda SEO:are med en nypa salt, men det är fler missnöjda nu än vad jag någonsin sett tidigare, så nån poäng har de nog. Jag ser även på  forumen att flera SEO:are har tappat massiva mängder med placeringar.

Så jag misstänker att Pingvinen har en medhjälpare *host* *host*  —>

Har jag kommit fram till nånting då?

Nej, inte riktigt. Däremot så tänkte jag peka ut några faktorer som jag tror kan spela in.

  • De som klagar är SEO:are. Det verkar nästan uteslutande vara siter som drivs av folk med bra grundläggande kunskaper inom SEO som främst har drabbats. Sammanträffande?
  • De som varit öppna har berättat att de har haft stora mängder länkar från lågkvalitativa siter vilket i sig kan straffa sig om de dessutom har alldelles för hög andel ”perfekta” ankartexter.
  • Eftersom stora mängder siter med lågkvalitativt innehåll verkar ha rensats ur googles index så är deras länkvärde inte värd ett skit. Så med andra ord kan de siter med innehåll av högre kvalitet, men som hade massa skitsiter som höll den flytande ha tappat placeringar pga att siterna som länkade till den tappat allt sitt värde.
  • Varumärkesstarka domäner klarade sig bättre. dvs hemsidor som i  Googles ögon betraktas som varumärken.

Själv kan jag konstatera att samtliga mina nyckelordsdomäner, dvs domännamn som matchar huvudsökfrasen jag vill ha in trafik på har klättrat väldigt mycket. Detta har även fått mig att undra om nyckelordsdomäner naturligt har ett extraskydd mot överanvändning av perfekt ankartext eftersom den just finns i domännamnet.

Mina siter som tappade placeringar hade faktist väldigt många inlänkar från blogg.se kommentarer och bloggar, så det kan helt klart vara en anledning att just de siterna droppade i ranking då värdet av dessa inlänkar antagligen nullifierats.

Har vi SEO:are lärt oss något?

Svårt att säga då de flesta fortfarande återhämtar sig från chocken och väntar på eventuella efterskalv,  men de flesta borde nog förstå vid det här laget att det inte är värt att betala $10 för 1000 backlinks, använda tjänster som Xrumer eller köpa tjänster på siter som fiverr.

Jag har en hatkärleksrelation med Google och har inte varit helt ense med den mystiska jätten på senare tid. Jag ska ge vår relation ett nytt försök och i form av länkar satsa mer på relevans och kvalité. På contentdelen gäller samma sak, kvalité och passion. Och slutligen, satsa mer på att bygga upp varumärkesdomäner dvs få dem erkända som varumärken av Google och på så sätt bygga upp starkare auktoritära siter.

 

 

 

 

 

Guys, you’re too late….

No Responses

Write a response