Hur stor del av ditt internetliv lägger du i Googles händer?

Senaste månaderna har jag läst om mängder av internetfolk vars adsense-konton har blivit avstängda. Ibland säkert av legitima skäl men säkert lika ofta av helt slumpmässiga skäl. Googles adsense program policy är ett virrvarr av generell text och skrivet på ett sätt som ger Google all tolkningsrätt kring dem. Jag läste igenom dem väldigt noga idag och kom fram till att i princip varenda webbsida som jag någonsin besökt på internet bryter mot adsense riktlinjer på ett eller annat sätt, så länge man gör sin egen tolkning av policyn. Du kan själva läsa igenom policyn här.

Adsense är Googles annonsnätverk som webbsideägare kan registrera sig hos för att tjäna pengar på annonsklick och annonsvisningar.

Detta har självklart fått mig att fundera över min affärsmodell kring mina siter. Än så länge kommer största delen av inkomsterna från Adsense-nätverket, men det ska jag försöka ändra på så småningom.

En annan sak som jag läste nyligen, fast inlägget är gammalt, var Tommy K Johanssons post om när hela hans Google-konto blev låst pga att någon använt hans e-mail address som avsändare och spammat andra. Mailen hade sedan studsat tillbaka in i hans inkorg vilket hade höjt en varningsflagga i Googles algoritm. Du kan läsa hela inlägget här.

Även detta har fått mig att fundera över hur stor del av mitt internetliv vill jag lägga i den där jättens händer som för några år sedan basunerade ut ”Don’t be evil” som ett mantra. Det har man dock inte hört mycket av senaste tiden.

Så tänk efter nu, hur skulle du reagera om ditt Google-konto skulle bli avstängt?  I och med att Google nyligen slog ihop alla deras tjänster så skulle det antagligen innebära att man kommer inte åt sin Gmail, playlist på Youtube, Google docs är borta, Google+ kan ju du glömma,  hoppsan jag har en androidtelefon som var direktsyncad med mina kontakter på mitt G-konto osv….

Livet skulle med andra ord bli jävligt jobbigt. Och med tanke på att det faktist inte finns en customer service(Nej ett forum där mestadels privatpersoner svarar på frågor räknas inte som CR)  för dem som använder Googles gratistjänster så är det ganska kört.

Några tips:

  • Börja spara allting lokalt
  • Använd andra online backup tjänster, inte bara en utan flera som du synkar paralellt
  • Skaffa en e-mailadress som du faktist har full kontroll över och äger

 

No Responses

Write a response