Molntjänster

Termen Molntjänst är ett väldigt luddigt begrepp. Den mest exakta definitionen för molntjänster är ett program eller tjänst som du själv inte behöver ha lokalt på din dator, utan tjänsten ifråga ligger på en server någonstans. För företag är molntjänster är väldigt bra i den bemärkelsen att de själva slipper köpa in dyr IT-utrustning för lösningar och kan istället betala ett företag som specialiserat sig just på det området. Därmed behöver inte företaget inte oroa sig för för hosting heller.

För privatpersoner innebär molntjänster oftast datalagring, tex online backup av personliga foton och dokument. Andra molntjänster som riktar sig till privatpersoner är ofta musiktjänster som Spotify där du inte behöver lagra musiken lokalt på din dator utan all musik du lyssnar på lagras i molnet och streamas till din dator. Jag har även skrivit en guide över gratis musiktjänster .

En tredje typ av molntjänst är hosting dvs webbhotell. Dessa typer av molntjänster erbjuds till både företag och privatpersoner där de kan publicera sina hemsidor och behöver inte hantera webbservern själva.