Online backup – Tips på hur du lagrar backup av dina filer

Är du rädd för att förlora viktig information på din dator om något händer den? Med hjälp av dagens tjänster av online backup som erbjuds behöver du inte oroa dig längre. Jag kommer på denna sida guida dig och berätta om de populäraste och bästa tjänsterna som finns där ute på webben. Jag har själv testat samtliga tjänster och använder flera av dem dagligen. 

Dropbox

Dropbox är en gratistjänst för online backup men erbjuder även lösningar som kostar en slant. I gratisalternativet av dropbox får du 2gb vilket räcker en bra bit om du enbart tänkt lagra textdokument och lite foton som inte är helt enorma och högupplösta. Hade du däremot tänkt lagra filmer, större mängder musik och foton bör du nog skaffa dig betalvarianten för då räcker inte 2gb långt. Dropbox är otroligt enkelt att installera, besök dropbox hemsida , registrera dig, tanka ner programmet och installer.

Det Dropbox gör i sin grundinställning är att skapa en mapp i ”mina dokument”  som heter Dropbox. Den mappen är synkad mot molntjänsten och varje gång du lägger något i den mappen skapas en kopia av det i molntjänsten. Dropbox är enligt mig den absolut enklaste tjänsten för online backup och rekommenderar den starkt.

Dropbox har även ett väldigt trevligt bonusprogram som ger dig 250mb extra utrymme för varje vän du rekryterar till tjänsten.

Sugarsync

Även sugarsync är en av de bättre tjänsterna på nätet för online backup. Eftersom jag själv inte velat betala för någon sådan här tjänst än har jag kombinerat  detta genom att använda mig av både Sugarsync och Dropbox. Sugarsync ger mer utrymme på deras gratis version och även de har ett bonusprogram som ger dig extra utrymme när du värvar vänner. Även sugarsync är enkel att installera, besök Sugarsync, registrera dig, tanka ner programmet och kör igång. Sugarsyncs online backuptjänst kan upplevas lite mer kopmlicerad än Dropbox eftersom du har många fler alternativ att välja på när det kommer till hur du vill synka och vilka enheter som ska synkas.

Sugarsync hamnar ändå på delad förstaplats bland tjänster som erbjuder online backup. Trots att den är lite mer komplicerad erbjuder den fler alternativ och framförallt mer utrymme i gratisversionen.

Google Drive

Jag vet tyvärr inte i dagsläget om jag litar på Google tillräckligt för att lagra känsliga filer på deras senaste produkt, Google drive, mycket hänger på hur deras inställning till oss småfolket utvecklar sig. Självklart har jag inte förkastat den på något sätt då tjänsten i  sig är väldigt bra och smidig att använda. Du klickar på länke, laddar ner klienten och får 5gb lagringsutrymme i Googles moln. Tjänsten är kopplad till din Google Docs, så om du hade några dokument lagrade där så kan du nu komma åt dem lokalt via din Google drive mapp. Google Drive har även en betalvariant som kostar $2.49 i månaden för 25GB och $4.99 för 100GB utrymme. Google har ju helt klart den mest prisvärda lagringstjänsten idag. MEN, det finns ett men, så som Google behandlar sina kunder idag är det inget jag skulle betala för. Google har ingen kundsupport, de är i princip omöjliga att komma i kontakt med om man inte är en av deras större annonsörer med marknadsbudget på några miljoner i månaden. Jag rekommenderar däremot Google Drive som en extra backup du kan ha för mindre viktiga filer.